Monday, August 30, 2010

Πως μετρουσα τον χρονο

Κάποτε στη Φλωρεντία σ'ενα μάθημα Αρχαιολογίας άκουσα πως στην αρχαιότητα  οι μηνες μετριόταν με τα φεγγάρια και ειχαν αυτά τα ονόματα:

Εκατομβαιών : σελήνη Ιουλίου 
Μεταγειτνιών : σελήνη Αυγούστου
Βοηδρομιών : σελήνη Σεπτεμβρίου
Πυανεψιών : σελήνη Οκτωβρίου
Μαιμακτηριών : σελήνη Νοεμβρίου

Ποσειδεών : σελήνη Δεκεμβρίου
Γαμηλιών : σελήνη Ιανουαρίου
Ανθεστηριών : σελήνη Φεβρουαρίου
Ελαφηβολιών : σελήνη Μαρτίου
Μουνιχιών : σελήνη Απριλίου

Θαργηλιών : σελήνη Μαΐου
Σκιροφοριών : σελήνη Ιουνίου


 

Οι χρονιες για μενα ξεκινανε παντα απο τις αρχες του Ιουνη που ειναι τα γενέθλια μου κι οσο ζουσα στην Ελλαδα τον χρονο τον μετρουσα καπως ετσι:

Ιούνιος λοιπόν, ο Θεριστής:
τα γενέθλια μου, το τέλος της σχολικής χρονιάς (φτου ξελεφτερια!), οι φωτιές του Αη Γιαννη του Πρόδρομου. Πηγαίναμε με τη γιαγια μου στο πανηγύρι του στην εκκλησια με τις κατακομβες. το αγιασμα και το μεγαλο μαρμαρινο βαπτιστηριο στην βαθιά αυλη. Εκει στο πλαι της Αγια Σοφιας.

Ιούλιος, ο Αλωνάρης
Παραθεριση στη Χαλκιδικη και οπου αλλου. Πανηγυρια παντου στην Ελλαδα. Μπανια! Καβουρια, αχινοι, γαλυπες, ψαρακια, παιχνιδια στην αμμο, στα νερα, νυχτερινα μπανια, ερωτες στο κυμα, χυμα...

Αυγουστος, το πανηγύρι της Παναγιας, οι μεδουσες-σημαδι πως το καλοκαιρι τελειωνει, συκα, τα πρωτα σταφυλια, τα τελευταια μπανια.

Σεπτέμβριος στη Σαλονικη, ολοι τρελλαμενοι με την  ΔΕΘ, ενα υπεροχο πανηγυρι, ερχοταν συγγενεις και φιλοι να μεινουν στο σπιτι μας. Ανοιγε το σχολειο, πρωτοβροχια.


Οκτώβριος, βροχες να εναλλασονται με λιακαδες, του Αγιου Δημητριου, ταρατατζουμ και λαμπαδηφωριες,  χρυσανθεμα και παρελασεις, εγω δεν εκανα ποτε παρελαση και το καυχιεμαι, .


Νοέμβριος, γκριζαδες, οι κυνηγοι φιλοι του μπαμπα επιαναν λαγους, μαζευαν μανηταρια απο το Σειχ Σου και τα εφερναν σπιτι να τα μαγειρεψει η μαμα να γιορτασουν τη γιορτη τους, των Ταξιαρχων.

Δεκέμβριος, του Αη Νικολα, της Αγιας Βαρβαρας και μετα Χριστουγεννα. Μπακλαβαδες, κανταιφια, βασιλοπιτες, ολο το σπιτι να μοσχοβολαει. Τα φωτακια του δεντρου ν'αναβοσβυνουν και γω να περναω ωρες κυταζοντας τα ευτυχισμενη.


Ιανουάριος, Ο Αη Βασιλης με τα δωρα που εμφανιζονταν μυστηριωδως, τα Φωτα με τον σταυρο στη θαλασσα, κι η γιορτη μου Αγιου Αθανασιου. Συχνα εκεινη τη μερα εκανε παγωνια και δεν ερχοταν κανεις επισκεψη.

Φεβρουάριος, κρυο αλλα και Τσικνοπεμτη, Καρναβαλια, πρωτα στα μπαλ ντ' ανφαν και μετα στα μπαλ μασκε. Η χαρα της μεταμφιεσης. Σερπαντινες, μπαλονια, μασκες, κομφετι!

Μάρτιος, Καθαρη Δευτερα με λαγανες και νηστησιμα, χαρταετους στο Σειχ Σου.  Το πάρτι γενεθλιων της Μαίρης, η 25η Μαρτίου, τα χελιδόνια που φαιρνουν την ανοιξη...

Απρίλιος, διακοπες του Πασχα. Μεγαλη Πεμπτη βαφαμε κόκκινα αυγά, φτιαχναμε τσουρέκια,  μετα επισκεψη στους νονους - λαμπαδες, Επιταφειος, Πασχαλινο τραπεζι με μαγειριτσα και αρνί. Και κοκκινα παπουτσια για δωρο.


Μάιος, Πρωτομαγια, μαγιατικο στεφανι, πασχαλιες, ανοιξιάτικες ευωδιές, εκδρομουλες, λιακαδες κι ερωτες.

2 comments:

  1. Ωραίας αναμνήσεις μας ξεσήκωσε η Δεσποσύνη σας!

    ReplyDelete
  2. Ετσι αναμεσα μνημης και αμνησιας...

    ReplyDelete